Digitális röntgen diagnosztika

A röntgen használata a kisállatgyógyászatban nagyon széles körű. Mind ortopédiai, traumás esetekben: pl autóbalest, csonttörések; de belgyógyászati, neurológiai, szülészeti, fogászati betegek diagnosztikájában is elengedhetetlen eszköz.

A sikeres röntgen diagnosztika

Indokoltság:

Fontos, tudnunk hogy milyen típusú elváltozások képződnek le jól egy röntgen felvételen, és mikor van szükség más képalkotó eljárásra, mint pl. ultrahang, endoszkóp, CT, MRI. Ennek megítélése állatorvosi feladat.Fontos, tudnunk hogy milyen típusú elváltozások képződnek le jól egy röntgen felvételen, és mikor van szükség más képalkotó eljárásra, mint pl. ultrahang, endoszkóp, CT, MRI. Ennek megítélése állatorvosi feladat.

Jó minőségű felvétel készítése:

A kép minősége nagyban függ a röntgen sugárforrás teljesítményétől, a jelfogó panel, és feldolgozó szoftver minőségétől. Bátran állíthajuk, hogy a Főnixvet Állatorvosi Rendelőben a ma elérhető egyik legkorszerűbb digitális röntgen berendezést használjuk. A gép az állat súlyának és testrésznek megfelelően automatikusan beállított értékekkel dolgozik. A kép pár másodpercen belül megjelenik a monitoron, ahol további finomítások, mérések végezhetők el rajta, majd exportálható, emailben elküldhető.

A jó beállítás:

A különbőző testrészek röntgenfelvételeit standard beállításban kell elbírálni. A nem megfelelő szögben elkészített, mozgás miatt elmosódott, rossz értékekkel készített felvételről csak töredékes információk nyerhetők. 

Ha a felvétel megkívánja, nyugtatást vagy bódítást alkalmazunk, hogy a felvételek a lehető legjobban sikerüljenek. Itt látható egy példa erre: Tüdő áttét keresése nagytestű, izgatott, lihegő kutyán (bal oldali kép). A tüdő szövet kifejezetten felerősödött árnyékot ad (fehér árnyék, nem fekete): felveti a daganat áttét gyanuját. A felvétel megismételtük bódításban:  légcsőtubus behelyezése és a tüdő levegővel felfújása után látható, hogy a tüdő tiszta, áttétnek nyoma sincs (jobbra).

Felfújás nélküli mellkas
Felfújt mellkas

A megfelelő kiértékelés:

A Röntgen felvételek kiértékelése sokszor szubjektív. Sok tudás és gyakorlat szükséges egy-egy különösen apró eltérés felismeréséhez. A Főnixvetben folyamatosan részt veszünk radiológiai továbbképzéseken és eset bemutatásokon. Így törekszünk tudásunkat napra készen tartani.  Ezeken felül,  ha bizonytalanok vagyunk egy-egy bírálatban, radiológus/ortopéd szakértő segítségét kérjük. (pl.Teleradivet szolgáltatás: https://teleradivet.hu/),

Miért van szükség több felvételre?

Az állat teste egy 3 dimenziós tárgy, amiről a röntgen készítésekor egy 2 dimenziós képet alkotunk. Emiatt, – hogy térben el tudjuk képzelni az elváltozást – minimum két irányból kell felvételt készíteni.

Macska lábtörés
Macska lábtörés oldalirány

– Jó példa erre a fenti cica felvétele, aki láthatóen eltörte mind a négy csontját az alsó végtagon. Az azonban, hogy milyen mértékű elmozdulás van a törvégek között, csak a másosik (oldalirányú) felvételen ítélhető meg. A cicusnak szerencséje volt: a minimális elmozdulás miatt nem volt szüksége műtéti beavatkozásra: merev kötéssel meggyógyult a törés.

– Másik példa a tüdőben lévő daganat vagy áttét keresése. Mivel a kazettához közelebb eső tüdőfél jobban leképeződik az oldalán fekvő kutya mellkas felvételén, így mindkét oldali felvételt és egy hanyatt fekvő felvételt is készítünk, hogy a legkisebb eltérést is legyen lehetőségünk észrevenni. 

– Az izületek bizonyos sérüléseinél (pl szalagszakadás) maga a sérült szalag nem ábrázolódik, de következtethetünk annak állapotára a csontok egymáshoz való elmozdulásából. Ép szalagrendszer mellett bizonyos szögbe nem hozható az izület. Ha mégis ezt látjuk, a szalag biztosan sérült. Ezek az ún. stressz felvételek, az adott izületről készült standard beállítások után készülnek, ha a szalagok szakadásának gyanuja merül fel. (Mivel nagyon fájdalmasak lehetnek, a stressz felvételeket legtöbbször bódításban végezzük.)

Szűrővizsgálatok

Csípő diszplázia szűrés

A csípő izületi diszplázia (dysplázia) általában nagytestű kutyákat érint, de szenvedhetnek tőle kisebb testűek, sőt macskák is. Ez a veleszületett rendellenesség, sokszor évekig rejtve marad, és csak közép-idős korban okoznak problémát, amikor már erősen gyulladtá és kopottá válik az izület. Mindenképp ajánljuk a nagytestű kutyák (25 kg-nál nagyobbak), vagy klinikai tünetet mutató állatok szűrését, mert az idejében észrevett diszplázia megfelelő életmódváltoztatással, fizikoterápiával, izületvédőkkel jól karban tartható. Így az állat tünetmentesen élhet elkerülve a fájdalom miatti hosszas gyógyszerszedést, vagy akár a műtétet.
Tenyésztésbe vétele előtt ma már elengedhetetlen mindkét szülő csípő (és könyök) szűrése, hogy megakadályozzuk a későbbi beteg almok születését!


Egészséges Labrador csípő

Súlyos csípődiszplázia (bal) : a combcsont fejek nem illeszkednek a medence csonthoz. A rossz terhelés miatt idült gyulladás jelei láthatóak mindkét izületben.  Egy egészséges csípő (jobb) oldal. 

Mikor szűrjünk?

Egy- másfél éves korban, kivéve, ha panaszokat jelez a kutya. Ez esetben korábban. Illetve fedezés, pároztatás előtt (amennyiben nem volt még szűrése az állatnak).

Hogyan zajlik a csípő diszplázia szűrés?

A csípők csak standard beállításban ítélhetők meg. Ehhez olyan természetellenes tartásba kell hozni a csípőt és a hátsó lábakat, ami éber állapotban nem kivitelezhető, ezért egy rövid bódításban készítjük a felvétlet. Koplaltava hozott állat vénás bódítás után, általában fél-egy órán belül saját lábán haza tud menni a vizsgálatról. A vizsgálat fájdalommentes!

Kiértékelés:

A felvételeket kiértékelés után a gazdinak, küldő kollegának, tenyésztő szervezetnek is el tudjuk küldeni magas (ú.n. DICOM) minőségben. Szükség esetén (tenyésztésbe-vételhez) a Magyar Kisállatortopédiai Egyesületnek továbbítjuk bírálatra.

A Főnixvet Állatorvosi Rendelőben kezeskedünk arról, hogy az általunk készített felvétel beállítása és minősége megfelel bármely bizottság számára. Ha mégsem így lenne, térítésmentesen megismételjük a felvételt!

Könyök diszplázia szűrés

A könyök egy összetett izület. Szűrésekor több szempontot is figyelembe kell venni. Itt látható fiatal német juhászkutya bal könyökén az anconeus nyúlvány elmaradt összecsontosodását látjuk. Ez a könyök diszplázia egyik formája. Összehasonlításképpen mellé tettük a másik oldali, egészséges könyök felvételét. Műtéti ellátás nélkül pár éven belül súlyos sántaság és izületgyulladás várható nála.

Izolált processus anconeus
Egészséges processus anconeus kutya

Röntgen felvételek – képek a mindennapokból

Egészséges és megvastagodott bulla

Évek óta fej oldaltartást mutató macska neurológiai vizsgálatával perifériás vestibuláris lokalizációt mutatott. A külső hallójáratban jól látható egy  szövetszaporulat (polip). A röntgen felvételén egyértelműen látszik a dobüreg falának megvastagodása és lefedettsége. v.ö. az ellen oldali dobüreg (bulla) képével. A külső hallójáratban lévő polip terjed be a dobüregbe.

TPLO kontroll
TPLO kontroll 2

Elülső kereszteződő szalag szakadás műtét (TPLO) utókövetése. A  felvételeket az operáló kollegának továbbküldve dönt az implantátum eltávolításának idejéről.

Tüdőgyulladás kölyök boxer

Tüdőgyulladás kölyök boxerben

Macska röntgen - vékony belek egy oldalon

Macska mellkas röngtenre érkezett, de a mellékleletként észrevettük, hogy a  hasülegben a hasi szervek oldalra tolódtak. Mivel semmilyen szövetszaporulat nem látható a felvételen, feltehető, hogy az elváltozást az évekkel korábbi traumás hasfalsérv műtétje után keletkezett összenövés okozza. Mivel a cica tünetet nem mutat, egyelőre csak megfigyelés javasolt.

Egy oldali mellüri folyadék gyülem kutya
Melkas tumor ktya

Akut nehézlégzéses tünetekkel jelentkező yorkshire terrier. Bal oldali tüdőfélben folyadék látható. A folyadék (vér) leszívását követő ismételt felvételen jól látszik a mellkasbejáratban lévő szövetszaporulat (feltehetően daganatos elváltozás), ami a vérzés hátterében állt. 

Nyúl koponya röntgen

Törpenyúl fogainak szabálytalan növekedése (ún malocclusio). Az alsó és felső metszőfogak nem találkoznak, így nem koptatják egymást. Emiatt a fogak rendszeresen tűlnőnek és rövidíteni kell őket. A végső megoldást ilyen esetben a metszőfogak végleges eltávolítása jelenti.

Röntgen vizsgálatra bejelentkezés: 20/289-6731