Egy állatorvosi vizsgálat – amit tudni érdemes
Az állatorvos elmegy a humán kollegájához.
- Mondja, mi a panasza?
- Ja, így könnyű! - feleli az állatorvos.

A vicc jó, de azért (szerencsére) nem teljesen igaz. Munkánk során, ha az állat nem is tudja elmondani mi a baja, de a figyelmes gazdi nagyon sokat segíthet. Ezért az állatot lehetőleg olyan ember hozza el a rendelőbe, aki a tüneteit jól le tudja írni, és sok időt töltött el vele az utóbbi időben. Olyan kérdésekre kell számítani: hogy milyen az étvágya, bélsár- vizeletürítése megváltozott-e, sántít-e, kedvetlen-e, fogyott-e, voltak-e korábban is hasonló tünetei. 

Indulás előtt

Keressük elő az állat oltási könyvét, leleteit, folyamatosan, vagy korábban már szedett gyógyszereinek nevét és adagolását.

Gondoljuk végig, hogy mi a problémánk. Hogyan kezdődtek a tünetek.  Ezt egyszerűbb otthon végiggondolni, mert a rendelőben mindenki kicsit izgul, az állat esetleg rosszul tűri a vizsgálatot, lehet, hogy elfelejtünk pár dolgot. Készítsünk listát.

(Nem mindegy például egy ortopédiai probléma diagnosztizálásánál, hogy pihenésre javul-e a sántaság, vagy éppen ellenkezőleg, akkor sántít a legjobban a kutya, amikor fekvés után elindul.)

Hogyan hozzuk el az állatot a rendelőbe?

Kutyát pórázon, ha szükséges szájkosárral. Ha az állat bundája nagyon piszkos, célszerű kicsit megtisztítani, hogy könnyebben lehessen vizsgálni. Macskát és kisebb állatokat a nekik megfelelő, jól zárható szállítódobozban (skipper) szállítsuk. Végszükség esetén kartondoboz is megteszi, csak legyen rajta elegendő luk, hogy friss levegőhöz jusson az állat, illetve, hogy ne melegedjen túl. Amíg a kölyök az oltásait nem kapta meg,  sem az utcán sem a rendelőben letenni a földre nem szabad!

Ha az állatunkról tudjuk, hogy nehezen vizsgálható, nem enged ahhoz a testrészéhez nyúlni, ahol a probléma van (tipikus ilyen a fülfájás), akkor célszerű a rendelőbe érkezés előtt  12 órával az ételt, és  6 órával a vizet elzárni előle, hogy szükség esetén bódítani lehessen. Ilyen esetben szájkosár legyen önöknél, és az állatorvosi figylemét hívják fel  arra, hogy az állat haraphat. Ha nem biztos benne, hogy az állata hogyan tűri majd a vizgsálatot, inkább jobb az óvatosság.

 

 

Ha az állat szállítását nem tudják megoldani

Ilyen esetben kérhetik állatszállító segítségét, vagy ún kiszállást.  A beteg állat háznál történő ellátásakor azonban vegye figyleembe,hogy a rendelői felszerelések, az asszisztencia, a jó megvilágítás stb. hiányában sokszor nem lehet ugyanolyan színvonalon ellátni otthon a beteget. Bizonyos beavatkozások pedig nem végezhetők el: pl bódítás. Ha oltás, vagy utókezelés otthon történik, akkor az állatot még az állatorvos megérkezése előtt tegyük póráza, macskát kis helyiségbe zárjuk be. Gyakori tapasztalat, hogy az állat megérzi, ki érkezett és elbújik, nem fogad szót.

A rendelőben

A rendelőben, ha várni kell, próbáljuk elkerülni, hogy állatunk megijedjen, vagy ő ijesszen meg másokat. Ugatós kutyával ne üljünk egy macska mellé a váróban, tüzelő szukával, ha lehet, maradjunk a teraszon. Szerencséra za időpontos rendszer miatt csak ritkán kell hosszabb ideig várakozni, de balesetes állat vagy más sűrgősségi ellátáskor előfordulhat hogy hosszabban kell várni. Az állatorvosi rendelőkben is igaz, hogy a betegek behívása nem feltétlenül érkezési sorrendben történik. Ha azonban úgy érzi, hogy állata nagyon súlyos állapotban van, mindenképpen szóljon!

Ha még nem jártak nálunk, először rögzítnei szoktuk az állat adatait a gépbe Ilyenkor jól jön az oltási könyv, amivel ez gyorsan megy.

A betegvizsgálat során nyugodtan mondja el, amit tapasztalt, néha furcsa dolgok is fontosak lehetnek (pl. ha úgy tűnik, hogy az állat hol erre, hol arra a lábára sántít). A vizsgálat alatt azonban kérjük inkább ne tegyen fel kérdéseket, mert ilyenkor szeretjük teljes figyelmünket az állatra fordítani. Gyakori, hogy mikor a fonendoszkóppal a szívet, tüdőt vizsgáljuk, teszik fel a gazdik a kérdéseiket , pedig ilyenkor teljes csöndre van szükségünk, hogy semmilyen apró eltérés ne kerülje el a figyelmünket. 

Ha állata nyugtalan is, Ön próbáljon meg nyugodtan viselkedni. Ha ez sikerül, meglátja, hogy az állat is megnyugszik majd, mert bízik Önben. Sokszor jobb, ha asszisztens rögzíti állatot vizsgálatok és kezelések alatt. Lehet, hogy kicsit határozottabban bánnak kedvencével, mint azt ön tenné, de ne felejtsék el, hogy sokszor kellemetlen beavatkozások (injekció, vérvétel) során kell úgy megtartaniuk az állatot, hogy az sérülést ne okozzon embernek, és minél hamarabb túl legyen rajta.

Ha altatásra, bódításra kerül a sor, akkor, – Ön ha szeretné és orvosi szempontból ez lehetséges- bent maradhat egy gazdi amíg az állat elalszik. Ébredéskor azonban (mivel az lassabb folylamat) az állat érdekében nem lehet bent a gazdi, amíg stabil állapotba nem kerül. Ez azért van, mert vészhelyzet esetén, nagyon hirtelen és gyorsan kell tudnunk cselekedni. ha ilynekor egy rémült tulajdonost is nyugtatni kell, sokszor lassabban tudnánk csak az állatot ellátni, aminek súlyos következményei lehetnek.

A vizit után

A kezelés után minden esetben elmondjuk részletesen, hogy mit tapasztaltunk a vizsgálatok alatt, megbeszéljük a lehetséges kezelési módokat. Mi minden alkalommal elmondjuk, amit a legjobbnak tartunk az állatának, Ön azonban nyugodtan szóljon, ha pl tablettát írunk fel, de tudja, hogy macskájának nem tud tablettát beadni, vagy ha az adott kezelés más okból nem biztos, hogy kivitelezhető. Mindig elmondjuk, hogy mire kell odafigyelni a későbbiekben, mikor kell visszajönni kontrollra, otthon milyen gyógyszeres, vagy egyéb kezelésre van szükség stb. Ilynekor nem kell imegjegyeznie mindent, mert a részletes  kórlapot odaadjuk vagy emailben  elküldjük Önöknek minden esetben. Ha valami nem egyértelmű,kérjük olvassa el újra a kórlapot, hátha tall választ a kérdésére. Ha nem, akkor mindenképp szóljon, hogy magyarázzuk el még egyszer. Ha valami otthon még eszébe jut, vagy nem egyértelmű, akkor bátran hívja fel a rendelőt, vagy a vizsgálatot végző orvost. Az kezelőorvossal való egyeztetés nélkül sose adjon állatának új gyógyszert, illetve ne változtassa meg az adagot!

Árlistánkat megtalálja itt a honlapunkon, hogy Ön meg tudja tervezni a kiadásait. Mivel azonban sok esetben használunk egyénre szabott kezeléseket,  az árak eltérhetnek az árlista áraitól.

Gyerekekkel az állatorvosnál

Rendelőnkben a gyerekeket is szívesen látjuk! Azt azonban ne felejtsék el a szülők, hogy bent a rendelőben sok veszélyes dolog van: éles műszerek, fertőző anyagok, vegyszerek, esetleg veszélyes állatok. Gyerekeikkel mindig beszéljék meg, hogy ne nyúljanak semmihez, és figyeljenek arra, amit kérünk tőlük. Ugyancsak jó előre megbeszélni a kicsikkel, hogy az állatukat lehet, hogy le kell majd fogni, vért fognak venni tőle, lehet, hogy kicsit nyüszít majd stb. Sokszor nagyon meg tudnak ijedni ilynek a kis gazdik.

Ha komoly dönést kell hozni az állatról: pl végleges elaltatás történik, jobb, ha a gyerekek otthon maradnak. Ha ez nem megoldható, általában egyszerűbb úgy, ha nem húzzák hosszúra a búcsú perceit a rendelőben, hanem inkább otthon, nyugodt környezetben köszönnek el kedvencüktől a gyerekek