Szív és bőrférgesség – Mennyire lehet az Ön kedvence érintett?

Pár évtizede jelent meg Magyarországon a szív-, és bőrférgesség. A fertőzés főleg kutyákban, macskákban, és sajnos néhány esetben emberben okoz tüneteket. A globális felmelegedés hatására a betegség átvitelében szerepet játszó lepkeszúnyogok elterjedési területe északabbra húzódott, így sajnos most már nálunk is számítani kell a betegségre. Egy 2012-es felmérés alapján a kutyáink 30 %-a ! fertőzött bőrférgességgel és 10% szívférgeséggel. Ezek az adatok egy nagyon gyors terjedést jeleznek, ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy felhívjuk a tulajdonosok figyelmét erre a két betegségre. Nagyon fontos, hogy megértsük a betegséget, hogy láthassuk miért, és hogyan védekezhetünk ellene.

A szívférgesség elterjedése Európában 2001-ig (balra) és 2011-ig (jobbra). A fehérrel jelzett országok mentesek, a rózsaszínnel jelölt régiókban elszórtan, míg a piros színnel jelezett országok (köztük hazánk is) fertőzöttnek tekinthetők.

A bőrférgesség és a szívférgesség emberre is veszélyes!

2030-ra a humán fertőzések száma elérheti a 10,8%-ot is! Állatainkat védelmével magunkat is védjük ellene!

Mi a szívférgesség ?

A szívférgesség egy szúnyogok által terjesztett betegség. A szúnyog által csípéskor az állatba bekerülő lárvákból a tüdő nagy ereiben, illetve a szívben alakulnak ki a kifejlett férgek. Ezek 6-8 évig is életképesek, hosszuk a 25 cm-ert is elérheti. A kifejlett férgek az állatban szaporodnak, ennek eredméyneképpen az állat vérébe kerülnek a fertőző lárvák.

Milyen tünetekkel jár, ha szívférges a kutyám?

A fertőzött állat évekig tünetmentes lehet, miközben fertőzi a környezetét. A betegség előrehaladott stádiumában gyegeség, zihálás, köhögés, levertség ödémák alakulnak ki. A betegség kezelés nélkül végül halálos kimenetelű. Néha előfordulhat hirtelen elhullás is.

Hogyan diagnosztizálják a szívférgességet?

A szívférgesség egy gyorsteszttel általában egyszerűen kimutatható. Az állat mellett egy csepp vérből megmondható, hgy fertőzött-e. (nagyon ritkán előfordul, hgy kis számú fertőzés esetén a teszt fals negatív eredményt ad, ezért ha szívférgességre gyanúnk van, az állatot újra leszűrjük, még akkor is, ha korábban volt egy negatív tesztje). A vérben keringő ún. microfiláriák (lárvák) jelenlétét a KNOTT teszttel mutatjuk ki. 

Gyógyítható-e a szívférgesség?

A szívférgesség az esetek nagy részében gyógykezelhető. A kezelés sikeressége függ az állat fajtájától, korától fertőződés mértékétől illetve a fertőzés miatt már kialakult elváltozásoktól.

A kezelés sebészi illetve gyógyszeres formája van.

Mivel azonban a gyógykezelés nem veszélytelen, ezért minden esetben alapos kivizsgálás (vérlaborok, PCR szív ultrahang, tüdő RTG) vizsgálata előzi meg, hogy felmérjük, hogy az adott betegnek melyik kezelési mód a legjobb. 

Tudni kell azonban, hogy a vizsgálatok és a kezelés költségesek  (kb 250 000-450000Ft között vannak).

Hogyan tudom megelőzni a szívférgességet?

Szerencsére a szívférgesség viszonylag egyszerűen megelőzhető. A megelőzés alapja, hogy a fertőző lárva lellen kell védeni a beteget: azaz, még ha meg is csípi egy fertőzött szúnyog a lárva azonnal elpusztul az állatban. 

Magyarországon áprilistól októberig folyamatos védekezés szükséges. A védekezésre tabletták, cseppek is alkalmasak. Szívesen segítünk eligazodni a piacon kapható termékek között, hogy melyik a legalkalmasabb az Ön kedvencének. 

Ne feledje, a megelőzés jóval biztonságosabb (és költséghatékonyabb), mint a már beteg állat kezelése!

Mi a bőrférgesség?​

A bőrférgesség okozója Dirofilaria repens nevű fonálféreg A fertőző lárváját lepkeszúnyogok oltják be vérszívás során a gazdaállatba. A kutya szervezetébe jutott lárva elvándorol a bőr alatti kötőszövetbe, izmok közé vagy a belső szervekbe és ott kifejlett féreggé fejlődik. A kifejlett férgek folyamatosan termelik a lárvákat, amelyek az állat vérébe jutva egy következő szúnyog csípéskor a szúnyogba kerülnek, tovább folytatva a fertőzési láncotD

 

Milyen tüneteket mutat egy bőrférges állat?

 

A bőrférgesség tünetei: A kifejlett férgek kötőszövetes tokban, tapintható duzzanat formájában jelenhetnek meg. A mélyebben helyeződő göböket azonban nem lehet látni, az állat látszólag tünetmentes. A vérben keringő lárvák sem okoznak általában tünetet az állatnak.

A bőrférgesség diagnosztizálása:

A bőrférgek kimutatásásra nincs speciális gyorsteszt. A szűrővizsgálatok alkalmával a vérben keringő lárvák kimutatásával (ún KNOTT teszttel) következtetünk a jelenlétükre. Ha nem egyértlemű, hogy szív-, vagy bőrférgességről van-e szó, akkor komolyabb laborvizgsálatok szükségesek (PCR)

A bőrférgesség kezelése

A bőrférgek általában pár hónapig élnek túl a gazdaszervezetben, így a fertőzött állat kezelése abból áll, hogy enyhe, majd egyre erősebb lárva elleni készítményt alkalmazunk fél éven át: ezzel elérjük, hgy az állat nem fertőződik újabb lárvákkal, ileltve ő sem fertőzi a környezetét. Fél év után kontroll vérvétel történik, majd ha az negatív, akkor át kell állni a védekezésre, majd az állatot a következő tél végén ismét leszűrni. Eddigre nagy valószínűséggel elpusztulnak benne a kifejlett férgek.

Az emberben előforduló féreglárvák műtéti eltávolítása olykor lehetséges. Általában a szem környékén kötőhártyazsákban szoktak megtelepedni. Ha azonban mélyebb szövetekeben, belső szervekben vannak a lárvák, akkor mind a diagnosztizálásuk, mind a kezelésük sokkal nehezebb. Bővebb felvilágosítást erről a humán kollegák tudnak adni. 

Mind a bőrférgesség mind a szívférgesség kapcsán látható, hogy a betegség súlyos, olykor halálos kimenetelű lehet. A beteg állat kezelése hónapokig tart, sokszor igen költséges, és nem minden esetben veszélytelen. A megelőzés ezzel szemben biztonságos, és árban töredéke a fentieknek. 

4 fontos szabály, amit be kell tartani a védekezés során:

  • A szív és bőrférgesség megelőzésére mindenképp lárvák ellen ható készítményt kell választani! A szúnyogok távoltartására való ún. repellens készítmények NEM ADNAK megfelelő védelmet a fertőzéssel szemben!
  • Nagyon fontos, hogy A VÉDEKEZÉST A SZÚNYOGSZEZON TELJES IDEJE ALATT FENNTARTSUK (ez Magyarországon áprilistól október végéig terjedő időszak). Az alkalmazott készítmények havi adagolásúak. Rendelőnkben van lehetőség sms-ben vagy e-mailben történő emlékeztetőt kérni, hogy nehogy elfelejtődjön a készítmény adagolása.
  • Minden 6 hónaposnál idősebb kutyát szűressünk le! Az annál fiatalabb állatoknak a szúnyogszezon alatt el kell kezdeni a védekezést. Kölyökkutyáknak 6 hetes kortól létezik erre való készítmény. A kölyköknél, ha elmúltak már 6 hónaposak, a tél végén (február március hónapokban) kell elvégeztetni a szűrővizgálatot.
  • Szív és bőrférgesség megelőzésére való készítményt kizárólag negatív szűrési eredménnyel rendelkező állatnak szabad adni. Az esetlegesen beteg állat ilyen szerrel történő kezelése súlyos mellékhatásokkal, akár halállal is járhat!

Mivel jár a szűrővizsgálat? Mikorra várható eredmény?

A vizsgálathoz egy egyszerű vérvételre van szükség. 

A szűrővizsgálat során elvégezzük az ún KNOTT tesztet és a szívféreg ELISA tesztet. A szűrővizsgálat ára 8700 FT (ez magába foglalja a két fenti tesztet, a vérvétel, a szállítás és a leletközlés díját.)

Az eredmény pár napon belül megérkezik. A tulajdonosnak nyomtatott formában, vagy emailben minden esetben  elküldjük azt. A szűrés eredményét az oltási könyvben rögzítjük.

Az eredmény függvényében segítünk eligazodni a piacon lévő készítmények között. (van olyan amit szájon át kell adni, van amit cseppenteni. Mást kell adni, ha a kutya rendszeresen fürdetve van, vagy ha bolha és kullancs ellen is szeretnénk egyidejűleg védeni. stb)

Tegyen róla, hogy állata és családja biztonságban legyenek !