Műtétek egyénre szabott altatásban

Főnixvet Állatorvosi Rendelőben egyénre szabott altatási protokollt használunk hogy mind az egészésges, mind az idős beteg állatokat is biztonságban tudjuk a műtétek alatt. Úgynevezett „multimodális analgeziát” alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy a több ponton ható fájdalomcsillapítók együttes használatával, minimalizáljuk a műtéttel járó kellmetlenséget. Így sokkal kevesebb altatószerre van szükség, emiatt az állatok nyugdtan és gyorsan ébrednek műtét után.

Minden altatás előtt alapos betegvizsgálatot végzünk, és a legtöbb esteben felajánljuk a „műtét előtti vérvételt”, amivel az esetlegesen lappangó eltéréseket tudjuk felismerni. Egyes esetekben egyéb kiegészítő vizsgálatokat szükségesek lehetnek: Hasi Uh RTG, szív UH EKG, MRI, CT stb. 

A nagyon beteg, legyengült állatokat gyógyszeresen stabilizáljuk a narcosis előtt. 

A beavatkozás során az altatott állatokat minden esetben szoros aneszteziológiai felügyelet alatt tartjuk bealtatástól ébredésig. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan monitorzzuk az alábbi paramétereket: szívverésszám, légzásszám, légzés minősége. vérnyomás, a vér oxigén szintje,és  a fájdalomérzet.  Ha bármiben eltérést látunk, mielőbb beavatkozunk (pl ha ébredéskor úgy ítéljük meg, hogy az állatnak fájdlama van plussz fájdalomcsillapítót kap.)

Nálunk alapelv, hogy állatot csak teljes ébredés után adunk haza, az otthoni teendők leírását tartalmazó részletes kórlappal, otthoni fájdalomcsillapítókkal . Minden nagyobb műtéten átesett betegünket másnap kontrollálunk, aminek költségét a műtéti ár tartalmazza.  

Amikor műtétre kerül a sor, akkor természetes, hogy mindenki aggódik kedvencéért. Sokan azonban nem is magától a beavatkozástól, hanem az azzal járó altatástól tartanak leginkább. Sokszor tapasztaljuk, hogy sokan hónapokig vagy akár évekig! halogatnak egy-egy beavatkozást az altatástól való félelem miatt. Ezalatt az állat feleslegesen szenved, vagy tartós egészségkárosodás alakul ki nála.

A fenti műtéti protokollal minimumra tudjuk csökkenteni a műtéttel járó kockázatot és kellemtlenséget. Jól mutatja ezt az, hogy a műtét másnapján kontrollra jövő állatok többsége farkcsóválva, örömmel jön be a rendelőbe. Cicákat még azért ennyire nem sikerült megnyernünk, de a jutalomfalatokat általában ők is szívesen elfogadják… 😊